عرضه ۱۰۰ هزار سکه در بورس کالا؛ جزئیات اوراق سلف سکه بانک مرکزی و سود ۷ درصدی سه‌ماهه

به نقل از اقتصاد کشور بانک مرکزی از چهارشنبه ۱۸ شهریور برای نخستین بار عرضه ۱۰۰ هزار قطعه سکه تمام بهار آزادی را در قالب «اوراق سلف موازی استاندارد» از طریق بورس کالا آغاز می‌کند. این اوراق با سررسید سه‌ماهه، امکان دریافت سکه فیزیکی یا دریافت سود نقدی ۷ درصدی را برای دارندگان فراهم می‌کند و امکان فروش اوراق پیش از سررسید نیز در بازار ثانویه بورس کالا وجود دارد.

عرضه ۱۰۰ هزار سکه در قالب اوراق سلف

در طرح جدید بانک مرکزی، به جای عرضه مستقیم سکه فیزیکی، معادل ۱۰۰ هزار قطعه سکه تمام بهار آزادی در قالب اوراق سلف موازی استاندارد در بورس کالا عرضه خواهد شد. این ابزار مالی با هدف ایجاد یک مسیر رسمی و شفاف برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا طراحی شده است.

سررسید اوراق سه ماه تعیین شده و سرمایه‌گذاران در پایان این دوره می‌توانند بر اساس شرایط اعلام‌شده، سکه فیزیکی دریافت کنند یا از سود نقدی ۷ درصدی بهره‌مند شوند.

سود ۷ درصدی و امکان پوشش ریسک کاهش قیمت

یکی از ویژگی‌های مهم اوراق سلف سکه، پیش‌بینی حداقل بازدهی برای سرمایه‌گذار در صورت کاهش قیمت سکه است. در صورتی که قیمت سکه در پایان دوره سه‌ماهه کاهش پیدا کند، سازوکار اختیار فروش می‌تواند امکان فروش اوراق با قیمت اولیه به علاوه سود ۷ درصدی را فراهم کند.

در مقابل، اگر قیمت سکه در بازار افزایش پیدا کند، سرمایه‌گذار می‌تواند از رشد قیمت بهره‌مند شود و اوراق خود را با قیمت روز در بازار ثانویه به فروش برساند یا در سررسید، مطابق شرایط انتشار، سکه فیزیکی دریافت کند.

تفاوت اوراق سلف سکه با خرید سکه فیزیکی

در خرید مستقیم سکه، سرمایه‌گذار علاوه بر ریسک نوسان قیمت، با مسائل مربوط به نگهداری، امنیت و احتمال سرقت یا تقلب نیز مواجه است. اما در اوراق سلف، دارایی در بستر بازار سرمایه معامله می‌شود و نیازی به نگهداری فیزیکی سکه تا زمان سررسید وجود ندارد.

همچنین امکان فروش اوراق پیش از سررسید، انعطاف بیشتری در اختیار سرمایه‌گذار قرار می‌دهد. بنابراین دارنده اوراق می‌تواند در صورت نیاز به نقدینگی، بدون انتظار برای پایان دوره سه‌ماهه، اوراق خود را در بازار ثانویه عرضه کند.

تفاوت طرح جدید با گواهی سکه

اوراق سلف موازی استاندارد از نظر ساختار مالی با طرح‌های قبلی مربوط به گواهی سکه تفاوت دارد. در طرح جدید، سازوکار مشخصی برای عرضه اوراق در بورس کالا و پوشش ریسک سرمایه‌گذار در نظر گرفته شده است و معاملات آن در چارچوب بازار سرمایه انجام می‌شود.

ترکیب امکان دریافت سکه فیزیکی، فروش اوراق پیش از سررسید و بهره‌مندی از سود تعیین‌شده در شرایط مشخص، این ابزار را از روش‌های سنتی سرمایه‌گذاری در سکه متمایز می‌کند.

بازدهی سه‌ماهه اوراق سلف سکه

سود ۷ درصدی در یک دوره سه‌ماهه، در صورت تداوم و با فرض تبدیل ساده به نرخ سالانه، معادل حدود ۲۸ درصد است و در محاسبه سالانه مرکب می‌تواند به حدود ۳۱ درصد برسد. با این حال، این ارقام صرفاً برای مقایسه نرخ بازده هستند و نباید به معنای تضمین چنین بازدهی سالانه تلقی شوند.

مزیت اصلی این اوراق برای سرمایه‌گذار، ترکیب قرار گرفتن در معرض تغییرات قیمت سکه با سازوکار حمایت از کاهش قیمت در چارچوب شرایط انتشار اوراق است؛ ویژگی‌ای که در خرید مستقیم سکه فیزیکی وجود ندارد.

نحوه خرید اوراق سلف سکه

متقاضیان خرید این اوراق باید از مسیر بازار سرمایه و بورس کالا اقدام کنند. قیمت اوراق بر اساس فرآیند عرضه و قیمت کشف‌شده در روز عرضه تعیین خواهد شد و سرمایه‌گذاران می‌توانند مطابق ضوابط معاملاتی نسبت به خرید اقدام کنند.

امکان معامله اوراق در بازار ثانویه نیز باعث می‌شود سرمایه‌گذار در طول دوره سه‌ماهه به دارایی خود دسترسی بیشتری داشته باشد و در صورت نیاز بتواند پیش از سررسید از موقعیت سرمایه‌گذاری خارج شود.

هدف بانک مرکزی از عرضه اوراق سکه

عرضه این اوراق در شرایطی انجام می‌شود که بازار طلا و سکه با نوسانات قابل‌توجهی مواجه است. هدف از اجرای این طرح، هدایت بخشی از نقدینگی سرگردان به یک بازار رسمی و تحت نظارت، کاهش فشار تقاضا بر بازار فیزیکی و کمک به مدیریت حباب قیمتی سکه اعلام شده است.

در صورت استقبال سرمایه‌گذاران و موفقیت مرحله نخست، امکان افزایش حجم عرضه اوراق سلف سکه در مراحل بعدی وجود خواهد داشت. موفقیت این ابزار به میزان استقبال بازار، عمق معاملات ثانویه و نحوه اثرگذاری آن بر تقاضای بازار فیزیکی سکه بستگی دارد.

برای اطلاع از آخرین اخبار بازار طلا، سکه، بورس کالا و سیاست‌های بانک مرکزی، به اقتصاد کشور مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 3 =

پربازدیدترین ها