چشم‌انداز بازارهای مالی ایران؛ احتمال اصلاح طلا و دلار و بازگشت نقدینگی به بورس

به نقل از اقتصاد کشور بازارهای مالی ایران در نیمه دوم سال می‌توانند تحت تأثیر تغییرات سیاسی، سطح نااطمینانی و سیاست‌های اقتصادی با جابه‌جایی جریان نقدینگی مواجه شوند. در شرایط تداوم تنش و افزایش نااطمینانی، ارز و طلا همچنان می‌توانند بخشی از نقدینگی را جذب کنند، اما کاهش ریسک‌های سیاسی و بازگشت ثبات ممکن است مسیر سرمایه‌ها را به سمت بورس و دیگر بازارهای دارایی تغییر دهد.

سناریوی آینده بازارهای ایران را می‌توان از دو مسیر بررسی کرد؛ نخست، تداوم تنش و افزایش نااطمینانی که می‌تواند تقاضا برای دارایی‌هایی مانند ارز و طلا را حفظ کند و دوم، حرکت شرایط به سمت تفاهم و ثبات که ممکن است آرایش سرمایه‌گذاری در بازارهای مختلف را تغییر دهد.

طلا و دلار در صورت تداوم تنش

علی سعدوندی، اقتصاددان، معتقد است اگر شرایط فعلی ادامه پیدا کند، بازار ارز و طلا همچنان می‌توانند بخش مهمی از نقدینگی را به خود جذب کنند. به گفته او، در شرایط جنگی و افزایش نااطمینانی، بورس و مسکن ممکن است از نظر جذب نقدینگی نسبت به ارز و طلا عقب بمانند.

سعدوندی با اشاره به وضعیت بازارهای دارایی می‌گوید ادامه درگیری می‌تواند جریان نقدینگی به سمت بورس و مسکن را محدود کند؛ هرچند این موضوع لزوماً به معنای ثابت ماندن قیمت‌ها در این بازارها نیست و آنها نیز ممکن است با افزایش قیمت مواجه شوند.

در چنین شرایطی، طلا و دلار به دلیل نقش خود به‌عنوان دارایی‌های مورد توجه در دوره‌های نااطمینانی، می‌توانند همچنان در مرکز توجه سرمایه‌گذاران باقی بمانند.

در صورت بازگشت ثبات، بازارها چه تغییری می‌کنند؟

بخش دیگری از دیدگاه سعدوندی به سناریوی کاهش تنش‌های سیاسی و بازگشت ثبات اختصاص دارد. بر اساس این دیدگاه، در صورت کاهش نااطمینانی ممکن است برخی بازارهای دارایی با اصلاح موقت مواجه شوند. سعدوندی میزان این اصلاح را در برخی بازارها حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد عنوان کرده است.

با این حال، او تأکید دارد که یک تحول سیاسی به‌تنهایی برای ایجاد تغییر پایدار در مسیر اقتصاد کافی نیست و اصلاح سیاست‌های ارزی، بانکی و پولی نیز باید در دستور کار قرار گیرد.

بنابراین، حتی در صورت کاهش تنش‌های سیاسی، مسیر آینده بازارهای طلا، دلار، بورس و مسکن تنها به نتیجه مذاکرات یا توافق سیاسی وابسته نخواهد بود و سیاست‌گذاری اقتصادی نیز نقش مهمی در جهت حرکت بازارها خواهد داشت.

بورس در نیمه دوم سال؛ مقصد تازه نقدینگی؟

بورس یکی از بازارهایی است که در سناریوی بازگشت ثبات می‌تواند با تغییر جریان نقدینگی مواجه شود. سعدوندی معتقد است در صورت بازگشت ثبات، بورس می‌تواند به گزینه اول سرمایه‌گذاری تبدیل شود. او همچنین بازار سهام را از منظر دلاری دارای ظرفیت رشد می‌داند.

با این حال، این اقتصاددان تأکید می‌کند نمی‌توان از هم‌اکنون یک صنعت مشخص را به‌عنوان برنده قطعی معرفی کرد؛ زیرا مسیر نقدینگی میان گروه‌ها و صنایع مختلف بازار می‌تواند تغییر کند.

در نتیجه، افزایش ثبات اقتصادی ممکن است جذابیت بورس را برای سرمایه‌گذاران بیشتر کند، اما اینکه کدام صنعت یا گروه بورسی بیشترین ورود نقدینگی را تجربه خواهد کرد، به شرایط بازار در همان مقطع بستگی دارد.

رشد قیمت خودرو می‌تواند از دلار بیشتر شود؟

بازار خودرو نیز یکی دیگر از بازارهای حساس به نرخ ارز است. سعدوندی درباره آینده قیمت خودرو هشدار داده است که هرچه قیمت دلار افزایش پیدا کند، قیمت خودرو نیز می‌تواند صعودی شود.

نکته مهم در دیدگاه این اقتصاددان آن است که رشد قیمت خودرو حتی می‌تواند از افزایش نرخ ارز بیشتر باشد. او این موضوع را به محدودیت عرضه در بازار خودرو مرتبط می‌داند.

بر این اساس، در سناریوی افزایش نرخ دلار، بازار خودرو نیز می‌تواند تحت تأثیر قرار گیرد و محدودیت عرضه ممکن است باعث شود فاصله میان رشد قیمت خودرو و نرخ ارز افزایش پیدا کند.

مسیر بازارها به کدام سمت می‌رود؟

چشم‌انداز بازارهای ایران در نیمه دوم سال بیش از هر چیز به ترکیبی از شرایط سیاسی، سطح نااطمینانی و سیاست‌های اقتصادی وابسته است. در سناریوی تداوم تنش، ارز و طلا می‌توانند همچنان مورد توجه نقدینگی باشند و در مقابل، بورس و مسکن با محدودیت بیشتری در جذب سرمایه مواجه شوند.

در سناریوی بازگشت ثبات نیز ممکن است بخشی از نقدینگی مسیر متفاوتی را انتخاب کند و بورس بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. در این میان، اصلاح احتمالی قیمت برخی دارایی‌ها نیز می‌تواند بخشی از فرآیند تعدیل بازارها باشد.

بازار خودرو نیز به دلیل محدودیت عرضه و وابستگی بخشی از هزینه‌ها به نرخ ارز، می‌تواند در برابر افزایش دلار واکنش نشان دهد و حتی رشد قیمت آن از رشد نرخ ارز بیشتر شود.

در نهایت، مسیر بازارهای طلا، دلار، بورس و خودرو در نیمه دوم سال را نمی‌توان تنها با یک متغیر توضیح داد؛ چرا که علاوه بر تحولات سیاسی، سیاست‌های ارزی، پولی و بانکی نیز می‌توانند بر جهت حرکت نقدینگی و قیمت دارایی‌ها اثرگذار باشند.

برای اطلاع از آخرین تحلیل‌ها و تحولات بازارهای مالی، طلا، ارز و بورس، به اقتصاد کشور مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − سه =

پربازدیدترین ها